Home Interviewquestions Design-patterns Design patterns interview questions1
Questions:Ask|Latest


 
 

Share on Google+Share on Google+

Design patterns interview questions1

Advertisement
Q1. What are design patterns? Ans. A pattern is a proven (and recurring) solution to a problem in a context. Each pattern describes a problem which occurs over and over again in our environment, and describes its solution to this problem in such a way

Design patterns interview questions1

     

Q1. What are design patterns?

Ans. A pattern is a proven (and recurring) solution to a problem in a context. Each pattern describes a problem which occurs over and over again in our environment, and describes its solution to this problem in such a way that we can use this solution a lots of times. In simple words, there are a lot of common problems which a lot of developers have faced over time. These common problems ideally should have a common solution too. It is this solution when documented and used over and over becomes a design pattern.

Q2. Can we always apply the same solution to different problems at hand?

Ans. No. Design patterns would study the different problems at hand. To these problems then it would suggest different design patterns to be used. However, the type of code to be written in that design pattern is solely the discretion of the Project Manager who is handling that project.

Q3.What should be the level of detail/abstraction which should be provided by a design pattern?

Ans.
Design patterns should present a higher abstraction level though it might include details of the solution. However, these details are lower abstractions and are called strategies. There may be more than one way to apply these strategies in implementing the patterns.

Q4. What are the most common problems which one faces during the application design phase that are solved by design patterns?

Ans.
These are:

  • Identifying components, internal structures of the components, and relationships between components.
  • Determining component granularity and appropriate interactions
  • Defining component interfaces.

Q5. How does one decide which Design pattern to use in our application?

Ans.
We need to follow these steps:

  1. We need to understand the problem at hand. Break it down to finer grained problems. Each design pattern is meant to solve certain kinds of problems. This would narrow down our search for design patterns.
  2. Read the problem statement again along with the solution which the design pattern will provide. This may instigate to change a few patterns that we are to use.
  3. Now figure out the interrelations between different patterns. Also decide what all patterns will remain stable in the application and what all need to change (with respect to Change Requests received from the clients).

Q6. What is Refactoring?

Ans. Learning different design patterns is not sufficient to becoming a good designer. We have to understand these patterns and use them where they have more benefits. Using too many patterns (more than required) would be over-engineering and using less design patterns than required would be under-engineering. In both these scenarios we use refactoring. Refactoring is a change made to the internal structure of the software to make it easier to understand and cheaper to modify, without changing its observable behaviour.

Q7. What are Antipatterns?

Ans. Though the use of patterns fulfils our objectives in the applications; there are also several instances where several applications did not fulfill their goals. The architects of these applications too need to document these wrong decisions. This helps us in repeating these mistakes in our future applications. Such documented mistakes are called antipatterns.

Thus antipatterns are negative solutions which cause more problems than what they address. For ex. We might use entity beans which have fine-grained interfaces which can directly be accessed from the client side. This would result in considerable RMI and transaction management overhead. It results in poor performance and un-scalable applications.

SPECIFIC PATTERNS

Q8. As we do development in tiers, how do we divide patterns in tiers?

Ans. The Sun Java Center has classified the patterns in three tiers. These are:

  1. Presentation tier patterns for web-component tier,
  2. Business tier patterns for business logic (EJB) tier, and
  3. Integration tier patterns for connection to the databases.

The presentation tier patterns are:

Intercepting filter, Front Controller, View Helper, Composite View, Service-to-Worker, and Dispatcher View.

The business tier patterns are:

Business delegate, Value Object, Session Façade, Composite Entity, Value Object Assembler, Value List Handler, and Service Locator.

Integration tier patterns are:

Data Access Object (DAO) and Service Activator.
Advertisement

Liked it!  Share this Tutorial


Follow us on Twitter, or add us on Facebook or Google Plus to keep you updated with the recent trends of Java and other open source platforms.

Posted on: March 25, 2008

Ask Questions?    Discuss: Design patterns interview questions1   View All Comments

Post your Comment


Your Name (*) :
Your Email :
Subject (*):
Your Comment (*):
  Reload Image
 
 
Comments
DMCA.com